KIND & VOLWASSENE

  'Fides' betekent 'vertrouwen'. Vertrouwen als kind, als jongere of als volwassene in jezelf. De Fides-methodiek wil via praktische en zichtbare manieren inzicht geven in jezelf en je omgeving. Het gaat erom dat je via sociale vaardigheden leert jezelf (bij) te sturen. Om dit zichtbaar te maken is de methodiek o.a. gebaseerd op het gebruik maken van alledaagse "symbolen".

  SYMBOLEN

  Stacks Image 860718

  100%

  We accepteren wie we zijn en hoe we zijn en dat laten we ook zien. We zijn goed zoals we zijn.

  Stacks Image 860702

  BALLON

  De ballon staat voor zelfvertrouwen. Aan de staat van de ballon is af te lezen hoe het met de zelfacceptatie (100%) gesteld is. Zelfvertrouwen en zelfacceptatie zijn immers nauw met elkaar verbonden.

  Stacks Image 860686

  OKEE - OJEE

  Ons gedrag wordt erg bepaald door wat we denken. Door ‘ojee en oké gedachten’ te herkennen, krijgen we inzicht in ons gedrag. We leren hierdoor anders te handelen en daarmee de (vaak) irreële angsten en onzekerheden positief om te buigen.

  Stacks Image 860670

  MATROESJKA

  Is een hulpmiddel om onszelf en anderen duidelijk te maken hoe we ons voelen. Het helpt ons om fijne en minder fijne gevoelens te accepteren, om er beter mee om te gaan. Ze zijn er en gaan ook weer voorbij. Het kan ons ook laten zien dat gevoelens, over iets dat niet met ons te maken heeft, te diep binnenkomen. Dat we ervoor kunnen kiezen om het los te laten.

  Stacks Image 860767

  RUGZAK

  We hebben als het ware een onzichtbare rugzak. De hele dag maken we vanalles mee en dat levert, samen met onze gedachten, allerlei gevoelens op. Deze ervaringen en de betekenis die we er aan gegeven hebben, hebben invloed op ons gedrag. Het is daarom belangrijk om met anderen te delen wat er in onze rugzak zit. Dan begrijpen we beter waarom we (of anderen) op bepaalde momenten reageren zoals we reageren.

  Stacks Image 860751

  SLEUTELBOS

  We zouden een probleem voor kunnen stellen als een gesloten deur. Om die deur te openen, hebben we een passende sleutel nodig. Als we een bos vol sleutels hebben, zit er bijna altijd wel eentje bij die past. We weten echter meestal niet meteen welke dat is. Aan de sleutelbos zit ook een grote sleutel. Met deze sleutel, die staat voor het vertrouwen dat er een oplossing is, gaan we sleutels proberen tot we de meest werkzame gevonden hebben.

  Stacks Image 860735

  DOMINO

  Beeldt meeloopgedrag uit en geeft daarmee inzicht in groepsprocessen. Met voldoende moed en zelfvertrouwen (1 ballon) lukt het steeds beter om ons niet mee te laten voeren, maar om ‘eruit te stappen’.

  AANBOD

  Fides is voor jong en oud. Hier vind je een overzicht van de aangeboden activiteiten.

  OUDERCOACHING

  Zowel in groepsverband als persoonlijke coaching van ouders behoort hiertoe tot de mogelijkheden. Volledig op maat wordt hierbij het coachingsprogramma ingericht. Bij persoonlijke coaching vindt dat plaats bij de ouders thuis en in groepsverband op een nader te bepalen locatie.

  Lees meer

  INDIVIDUELE BEGELEIDING

  Zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen. Op grond van ieders persoonlijke situatie wordt volledig een plan op maat gemaakt, waarbij het aantal sessies in onderlinge overeenstemming wordt gekozen. Kan gaandeweg altijd meer bij of af. De coaching vindt in principe plaats op het thuisadres. 

  Lees meer

  GROEPSTRAINING

  Leeftijd groep 5 t/m groep 8, omvat in totaal 10 bijeenkomsten van een uur, één keer per week. Het betreft hier een specifieke weerbaarheidstraining, met max. 8 kinderen in een groep. Het leeftijdsverschil per groep is in principe niet meer dan 2 jaar. Doelen die hierbij aan de orde komen zijn:

  Lees meer
  • Fides leert je om je zorgen de juiste plaats te geven

  • Fides helpt mij om beter in mijn vel te zitten

  • Fides leert je “bruggen bouwen”

  BOEKEN

  Fides maakt gebruik van verschillende boekjes. Deze zijn eenvoudig te bestellen via info@fidesnoord.nl!

  Een lees- en doe boek (verhalen, opdrachten, gedichten, strips, tips, testjes en meer) in full colour voor kinderen van 9 tot 13 jaar en anderen die het leuk en herkenbaar vinden. Voor jongens, voor meisjes, voor vrienden, voor leerlingen, voor doorzetters, twijfelaars, kanjers, dromers, voor eigenwijze kinderen, voor drukke en stille kinderen, voor sportievelingen, voor creatievelingen, voor kinderen met veel en wat minder zelfvertrouwen. (Ook alle Fides-symbolen staan in dit boekje beschreven)

  Prijs € 15,00

  Een praktisch en makkelijk leesbaar boek voor ouders over zelfvertrouwen en weerbaarheid. Het boek bevat informatie, beschrijvingen uit de praktijk, tips en verschillende praktische hulpmiddelen. Na het lezen van dit boek kun je als ouder(s) meteen aan de slag met de aangereikte informatie.

  Prijs € 15,00

  • Fides leert je om je zorgen de juiste plaats te geven

  • Fides helpt mij om beter in mijn vel te zitten

  • Fides leert je “bruggen bouwen”

  ERVARINGEN MET FIDES

  Hieronder een overzicht van ervaringen met Fides van zowel kinderen als ouders. En Fides betekent vertrouwen. Vertrouwt u ons erop dat dit oprechte reacties zijn, die we i.v.m. de privacy zonder naam vermeld hebben.

  Reacties KINDEREN/JONGEREN

  • Zelfvertrouwen; ik snap nu (beter) waarom anderen op een bepaalde manier reageren. Dat ik ben wie ik ben en dat is goed!! 100%!
  • Weerbaarder; Ik weet nu beter waarom anderen soms op een bepaalde manier reageren, uit onzekerheid, onmacht. Ik weet nu hoe ik daar mee om kan gaan: 1-ballon, 0-ballon, 10-ballon.
  • Ik kan een probleem/situatie makkelijker oplossen door meerdere dingen te proberen. Sleutels inzetten!
  Lees meer

  Reacties VOLWASSENEN

  - Ik heb heel veel gehad aan: ruimte, begrip, liefde en grenzen. Er is veel meer begrip naar elkaar toe gekomen en het werkt een stuk ontspannener!! Weinig tot bijna geen discussies meer!

  - Ook aan de uitleg van de symbolen heb je dagelijks wat aan. In elke situatie (op je werk en in het gezin, familie, kerk, buren ….) kun je het toepassen!

  - Het leren relativeren gun ik iedereen!!!

  Lees meer

  Nieuwsgierig geworden?

  My Image
  My Image

  OVER ONS

  'Fides' is in het jaar 2000 ontwikkeld en gaandeweg verder vormgegeven in het zuiden van Nederland. Sinds medio 2012 is deze bewezen krachtige methodiek ook gestart in het noorden. Hieronder meer informatie over wie wij zijn.

  Engbert Braam heeft ruim 14 jaar ervaring als fulltime leerkracht en 4 jaar als directeur van een basisschool. Na al die jaren merkte hij dat zijn drijfveer vooral ligt bij de inzet op sociaal emotionele ontwikkeling. Via vrienden kwam hij in contact met Henk & Ingrid de Visser (grondleggers van 'Fides'). Al snel zag hij vanuit zijn jarenlange ervaring dat deze methodiek hét antwoord is op de vraag wat scholen nodig hebben voor een praktische en doeltreffende aanpak van sociaal emotionele ontwikkeling, zowel voor de kinderen als de leerkrachten en ouders. Na een intensieve training bij hen, in combinatie met een Post HBO-opleiding Professioneel Coachen, is medio 2012 Fides Noord van start gegaan...

  Jan-Jaap Klomp heeft als leerkracht en IB-er jarenlange ervaring binnen het onderwijs. Als goede vriend en nu ook directe collega van Engbert assisteert hij sinds najaar 2016 waar mogelijk bij de clinics op scholen. Met zijn ervaring, scherpe blik, kennis en relativeringsvermogen is hij een waardevolle kracht binnen het Fides-team. Naast het werken voor Fides geeft hij ook ICT-trainingen aan voornamelijk leerkrachten en docenten.

  De methodieken van “Fides” zijn ontwikkeld en vormgegeven door Henk & Ingrid de Visser, afkomstig uit Heeswijk-Dinther, Brabant. Zij hebben vanuit het onderwijs en de zorg ruime ervaring op het gebied van zelfvertrouwen en weerbaarheid bij kinderen. Vanaf ongeveer het jaar 2000 hebben zij hun ideeën, ervaringen en intenties vorm weten te geven binnen “Fides”. Kijk voor meer informatie op de website van Fides Zuid.

  WEBdeerSIGN image
  • (0512) 35 44 79
  • info@fidesnoord.nl
  • www.fidesnoord.nl

  Fides Noord
  Roggepaed 33
  9247 BK  Ureterp