SCHOOL & LEERKRACHT

  'Fides' betekent 'vertrouwen'. Vertrouwen als kind, als jongere of als volwassene in jezelf. De Fides-methodiek wil via praktische en zichtbare manieren inzicht geven in jezelf en je omgeving. Het gaat erom dat je via sociale vaardigheden leert jezelf (bij) te sturen. Om dit zichtbaar te maken is de methodiek o.a. gebaseerd op het gebruik maken van alledaagse "symbolen".

  SYMBOLEN

  Stacks Image 861551

  100%

  We accepteren wie we zijn en hoe we zijn en dat laten we ook zien. We zijn goed zoals we zijn.

  Stacks Image 861535

  BALLON

  De ballon staat voor zelfvertrouwen. Aan de staat van de ballon is af te lezen hoe het met de zelfacceptatie (100%) gesteld is. Zelfvertrouwen en zelfacceptatie zijn immers nauw met elkaar verbonden.

  Stacks Image 861519

  OKEE - OJEE

  Ons gedrag wordt erg bepaald door wat we denken. Door ‘ojee en oké gedachten’ te herkennen, krijgen we inzicht in ons gedrag. We leren hierdoor anders te handelen en daarmee de (vaak) irreële angsten en onzekerheden positief om te buigen.

  Stacks Image 861503

  MATROESJKA

  Is een hulpmiddel om onszelf en anderen duidelijk te maken hoe we ons voelen. Het helpt ons om fijne en minder fijne gevoelens te accepteren, om er beter mee om te gaan. Ze zijn er en gaan ook weer voorbij. Het kan ons ook laten zien dat gevoelens, over iets dat niet met ons te maken heeft, te diep binnenkomen. Dat we ervoor kunnen kiezen om het los te laten.

  Stacks Image 861600

  RUGZAK

  We hebben als het ware een onzichtbare rugzak. De hele dag maken we vanalles mee en dat levert, samen met onze gedachten, allerlei gevoelens op. Deze ervaringen en de betekenis die we er aan gegeven hebben, hebben invloed op ons gedrag. Het is daarom belangrijk om met anderen te delen wat er in onze rugzak zit. Dan begrijpen we beter waarom we (of anderen) op bepaalde momenten reageren zoals we reageren.

  Stacks Image 861584

  SLEUTELBOS

  We zouden een probleem voor kunnen stellen als een gesloten deur. Om die deur te openen, hebben we een passende sleutel nodig. Als we een bos vol sleutels hebben, zit er bijna altijd wel eentje bij die past. We weten echter meestal niet meteen welke dat is. Aan de sleutelbos zit ook een grote sleutel. Met deze sleutel, die staat voor het vertrouwen dat er een oplossing is, gaan we sleutels proberen tot we de meest werkzame gevonden hebben.

  Stacks Image 861568

  DOMINO

  Beeldt meeloopgedrag uit en geeft daarmee inzicht in groepsprocessen. Met voldoende moed en zelfvertrouwen (1 ballon) lukt het steeds beter om ons niet mee te laten voeren, maar om ‘eruit te stappen’.

  AANBOD

  Fides is voor jong en oud. Hier vind je een overzicht van de aangeboden activiteiten.

  COACHING LEERKRACHT

  Het kan zijn dat je er niet helemaal uitkomt met je klas of met een groep. Het lijkt dan of je niet de juiste snaar kunt vinden om de groep te bereiken of dat je jezelf niet voldoende op kunt laden om met geloof en vertrouwen de klas in te gaan. Het kost je te veel energie, je wordt er te moe van. De klas pikt dit op en het wordt steeds moeilijker om het terug te pakken...

  Lees meer

  KLASSENCLINICS

  Samen met de leerkracht werken we, o.a. door het gebruik van de symbolen, met de kinderen aan zelfvertrouwen en betrokkenheid. Vooral inzicht in groepsprocessen, je eigen aandeel daarin en dat van een ander, spelen hierbij een belangrijke rol. Zo werken we samen aan meer verbondenheid in de klas.

  Lees meer

  OUDERAVOND

  Gedragsverandering en inzichten daarin is niet alleen een zaak van ‘school’, maar zeker ook van thuis. Om de ouders zoveel mogelijk mee te nemen in de verschillende processen onderscheiden we een drietal verschillende soorten ouderavonden...

  Lees meer

  LEZINGEN / WORKSHOPS

  Vanuit ervaringen uit de praktijk wordt gesproken over het thema en worden de luisteraars uitgedaagd mee te praten.
  De lezingen zijn dus interactief: Verhalen, filmpjes, stellingen en eventueel praktische oefeningen zorgen voor een levendige en boeiende bijeenkomst!

  Lees meer

  STUDIEDAG / TEAMBUILDING

  In overleg maken we een passend programma voor de studiedag/teambuilding. Men kan kiezen voor een weinig tot een zeer interactief programma hierin. Wil het team een hoofdzakelijk praktische invulling: geen probleem!

  Lees meer

  BRUGKLAS EN VERBONDENHEID

  Voor brugklassers is de nieuwe start behoorlijk spannend. Het is voor de jongeren, ouders en de school (mentor en vakleerkrachten) belangrijk dat zelfvertrouwen, betrokkenheid en verbondenheid ruim aanwezig zijn. Dan pas is een goede start (en vervolg) mogelijk. Dan pas kan de vakleerkracht les geven!

  Lees meer

  OP NAAR DE BRUGKLAS!

  Om kinderen van groep 8 wat extra's mee te geven net voor ze naar de brugklas gaan organiseren we in de week voor de start van de brugklas deze speciale bijeenkomst. Het betreft hierbij een programma van 3,5 uur, waarbij we a.d.h.v. de Fidesmethode d.m.v. informatie, filmfragmenten, spel, e.d. werken aan: uitstraling, zelfvertrouwen, positief denken, meeloopgedrag, leren omgaan met lastige situaties, contact maken, etc.

  Lees meer

  TEAMTRAINING

  In zes bijeenkomsten, inclusief ouderavond, leer je om als team schoolbreed te werken met de Fides ’methode’. Inclusief borging, format voor beleidsplan op schoolniveau, etc. Na afloop ontvangt de school het 'Fidescertificaat', hetgeen 2 jaar geldig is. Na iedere 2 jaar volgt er een 'update', waarna het certificaat weer vernieuwd wordt voor 2 jaar, enz. 

  Onze trainingen zijn gevalideerd door registerleraar.nl!

  Lees meer
  • In de groep kan het echt wel tof zijn!

  • Fides leert je hoe je kunt samenwerken

  • Fides helpt je om positief met je gevoelens om te gaan

  BOEKEN

  Fides maakt gebruik van verschillende boekjes: voor de leerkracht, voor de ouders en voor het kind. Deze zijn eenvoudig te bestellen via info@fidesnoord.nl!

  Een praktisch en makkelijk leesbaar boek voor de leerkracht over zelfvertrouwen en weerbaarheid. Bevat beschrijvingen uit de praktijk, informatie, tips en praktische hulpmiddelen. Na het lezen van dit boek kun je er meteen mee aan de slag! Allereerst heb je er vooral voor jezelf iets aan, maar zeker ook voor je klas en individuele kinderen.

  Prijs € 15,00

  Een praktisch en makkelijk leesbaar boek voor ouders over zelfvertrouwen en weerbaarheid. Het boek bevat informatie, beschrijvingen uit de praktijk, tips en verschillende praktische hulpmiddelen. Na het lezen van dit boek kun je als ouder(s) meteen aan de slag met de aangereikte informatie.

  Prijs € 15,00

  Een lees- en doe boek (verhalen, opdrachten, gedichten, strips, tips, testjes en meer) in full colour voor kinderen van 9 tot 13 jaar en anderen die het leuk en herkenbaar vinden. Voor jongens, voor meisjes, voor vrienden, voor leerlingen, voor doorzetters, twijfelaars, kanjers, dromers, voor eigenwijze kinderen, voor drukke en stille kinderen, voor sportievelingen, voor creatievelingen, voor kinderen met veel en wat minder zelfvertrouwen. (Ook alle Fides-symbolen staan in dit boekje beschreven)

  Prijs € 15,00

  Dit is bedoeld als een bemoedigend boekje, vol positiviteit over het vak van juf of meester. Je bent niet alleen leerkracht, maar ook mens bij de mensen. Je mag fouten maken, nét als de kinderen, en dan zeg je ook ‘sorry’, nét als de kinderen. Dit boekje gaat over eigenwaarde en de kans om met elkaar te kunnen groeien. Er staan verhaaltjes in die de leerkracht kan gebruiken om een (h)èchte klas te krijgen! Ze gaan over complimenten geven, over dat je goed bent zoals je bent, over jongens en meisjes, over angst, luisteren, geluk, humor, over mogen twijfelen en nog veel meer.

  A6-formaat, uitgevoerd in hard cover
  Prijs € 10,00

  • Fides leert je om je zorgen de juiste plaats te geven

  • Fides helpt mij om beter in mijn vel te zitten

  • Fides leert je “bruggen bouwen”

  ERVARINGEN MET FIDES

  Lees hieronder reacties van zowel kinderen, leerkrachten als ouders. En Fides betekent vertrouwen. Vertrouwt u ons erop dat dit oprechte reacties zijn, die we i.v.m. de privacy zonder naam vermeld hebben.

  Reacties KINDEREN

  “Ik heb geleerd dat ik niet stoer hoef te doen en ik kan beter met dingen omgaan.”

  “Ik vond het meestal leuk en leerzaam. Ik heb er veel aan gehad en veel dingen ook al echt gebruikt.”

  “Ik ben blij dat ik mee heb gedaan want ik denk nu niet meer zo snel dat ik het niet kan of dat iets niet lukt.”

  “Ik heb nu wel meer zelfvertrouwen en dat is heel fijn.”

  Lees meer

  Reacties LEERKRACHTEN

  “Ik ben bewuster gaan kijken naar het gedrag van de kinderen. Ik voer nu meer individuele gesprekjes en kom er dan later ook vaker op terug”.

  “De training zorgt voor mezelf dat ik met passie en frissen en verkwikkende wind lesgeef. Ik ben weer trots op mijn beroep”.

  “De kinderen leggen snel de koppeling tussen de verschillende symbolen. Het inzicht groeit!”

  Lees meer

  Reacties OUDERS

  “Hopelijk gaan jullie nog lang door met de trainingen en worden op die manier nog veel kinderen sterker in het leven gezet en gestimuleerd om de kracht in zichzelf te vinden”.

  “Mijn zoon kan nu beter, zonder heel boos te worden, voor zichzelf opkomen. Bedankt ook voor jullie persoonlijke inzet”.

  “Ze begrijpt beter waarom anderen reageren zoals ze reageren en ze heeft meer inzicht gekregen in haar gedrag”.

  Lees meer

  Nieuwsgierig geworden?

  My Image
  My Image

  OVER ONS

  'Fides' is in het jaar 2000 ontwikkeld en gaandeweg verder vormgegeven in het zuiden van Nederland. Sinds medio 2012 is deze bewezen krachtige methodiek ook gestart in het noorden. Hieronder meer informatie over wie wij zijn.

  Engbert Braam heeft ruim 14 jaar ervaring als fulltime leerkracht en 4 jaar als directeur van een basisschool. Na al die jaren merkte hij dat zijn drijfveer vooral ligt bij de inzet op sociaal emotionele ontwikkeling. Via vrienden kwam hij in contact met Henk & Ingrid de Visser (grondleggers van 'Fides'). Al snel zag hij vanuit zijn jarenlange ervaring dat deze methodiek hét antwoord is op de vraag wat scholen nodig hebben voor een praktische en doeltreffende aanpak van sociaal emotionele ontwikkeling, zowel voor de kinderen als de leerkrachten en ouders. Na een intensieve training bij hen, in combinatie met een Post HBO-opleiding Professioneel Coachen, is medio 2012 Fides Noord van start gegaan...

  Jan-Jaap Klomp heeft als leerkracht en IB-er jarenlange ervaring binnen het onderwijs. Als goede vriend en nu ook directe collega van Engbert assisteert hij sinds najaar 2016 waar mogelijk bij de clinics op scholen. Met zijn ervaring, scherpe blik, kennis en relativeringsvermogen is hij een waardevolle kracht binnen het Fides-team. Naast het werken voor Fides geeft hij ook ICT-trainingen aan voornamelijk leerkrachten en docenten.

  De methodieken van “Fides” zijn ontwikkeld en vormgegeven door Henk & Ingrid de Visser, afkomstig uit Heeswijk-Dinther, Brabant. Zij hebben vanuit het onderwijs en de zorg ruime ervaring op het gebied van zelfvertrouwen en weerbaarheid bij kinderen. Vanaf ongeveer het jaar 2000 hebben zij hun ideeën, ervaringen en intenties vorm weten te geven binnen “Fides”. Kijk voor meer informatie op de website van Fides Zuid.

  WEBdeerSIGN image
  • (0512) 35 44 79
  • info@fidesnoord.nl
  • www.fidesnoord.nl

  Fides Noord
  Roggepaed 33
  9247 BK  Ureterp